tiistai 17. maaliskuuta 2020

Juhannuksen vietossa Ahvenanmaalla

Tätä tarinaa kirjoittaessa on kulunut viime kesän Ahvenanmaan reissusta aikaa jo kokolailla yhdeksän kuukautta. Uistelijat odottavat malttamattomana kauden alkua ja keväisiä reissuja hopeakylkien perään. Kuten kaikki tietävät, on maailmalla riehuva virus laittanut monien matkustussuunnitelmat jäihin ja aika näyttää päästäänkö tulevana suvena täältä pallon toiselta puolen ollenkaan "kivelle" lohijahtiin. Trolling Master Bornholm 2020 on jo tässä vaiheessa peruttu ja sen kilpailun osalta katseet on valitettavasti käännetty seuraavaan vuoteen.

Satamassa.

Ahvenanmaalle päätettiin viime suvena suunnata reilusti pahimman ryysiksen jälkeen jolloin majoitustilaa on saatavilla hyvin ja ajolinjat niinikään melko vapaasti valittavissa. Juhannusviikolla päästiin matkaan ja siirryttiin Finnlinesin avustamana mantereelta Maarianhaminaan ja sieltä lyhyellä moottorimarssilla Eckerön kärjen tuntumaan. Perillä mökkikylässä oli verrattain rauhallista ja isäntä itse avusti meitä traktorillaan veneen laskussa tyhjänä odottavan laiturin kupeesta sijaitsevalta luonnonrampilta.

Reissuun lähdettiin rennolla otteella lähinnä viettämään hyvin ansaittua lomaa ja rentoutumaan vesille. Yhtenäkään aamuna ei herätty herätyskelloon tai muuten kiirehditty vesille. Aamupalan jälkeen  valmisteltiin päivän eväät ja tehtiin muut tarpeelliset huoltotoimet ja keula irtosi kohti ulappaa kun siltä sattui tuntumaan. Myöskään sääennustuksia ei liiemmin katseltu vaan todettiin päivän reaaliaikainen tilanne siirtymällä vesille.

Iltavedolla.

Kohtuullisen hyvät kelit sattuivat koko viikolle, muistaakseni yhtäkään kokonaista tuulipäivää ei tällä kertaa tarvinnut viettää. Yhtenä päivänä lähdettiin ajoissa iltapäivän puolella maihin kun tuuli alkoi puhaltelemaan 12ms lukemia -ruumassa oli lohta lepäämässä joten päivän missio oli niiltäkin osin jo hoidossa.

Montaakaan uisteluvenettä ei viikon aikana vesillä nähty. Paikallisia venekuntia siellä joitain oli mutta pääsääntöisesti heitäkään ei vesillä sattunut näköetäisyydelle. Juhannuksen viettoon kivelle saapuivat mantereen puolelta myös Flax2 sekä Tärppi1 joidenka kanssa turistiin välillä radion välityksellä ja välitettiin tietoa kalojen liikkeistä ja ottipeleistä - todella rentouttavaa kalastelua kun aiemmilta vuosilta tutusta ruuhkasta tai Ramin mainitsemasta "karuselli ahdistuksesta" ei ollut tietoakaan.

Pari tukevaa.

Kuten arvata saattaa, tässä kohtaa kautta vesi oli jo melkoisen lämmintä. Tämä tietysti takaa sen että lohilla riittää menohaluja kun siiman päähän sattuvat. Pienimmätkin lohet tarjosivat melkoisia temppuja ja lohet antoivat kyllä elämyksiä koko rahan edestä. Useampi takilalähtö erityisesti  jäi mieleen kun vavan niiauksesta lohet olivat samointein veneen takana ja korkealla ilmassa.

Kaloja tuli määrällisesti todella hyvin vaikka mitään kovinkaan isoja lohia ei kohdallemme tällä kertaa sattunut. Isoimmat kalat olivat silmäpuntarilla arvioiden vähän matkaa siellä kymmenen kilon paremmalla puolen. Itse en kaloja oikeastaan enää punnitse, kalojen koko on tietyllä tapaa menettänyt merkityksensä ja se ei millään mittarilla nykyisin esimerkiksi määritä onnistunutta reissua.

Päivän saalis.

Koko reissun vedimme toisella puolen isossa kelkassa peltiä ja toisella puolen pikkuplaanareilla täkyä. Takiloissa oli sekalainen kattaus peltiä, täkyä, lippaa ja muutamia muita uusia juttuja joita tässä on viimesen parin vuoden aikana testattu. Vauhdit pyrittiin pitämään 4kmh huitteissa joka tuntui varsin toimivalta kaikille vedossa olleille pyydöille.
Aika nopeasti päästiin kärryille ajosuunnista ja siitä kuinka vallitsevissa virtauksissa tulisi vetää. Välillä harrastettiin leppoisasti myös ns. matkauistelua kun kartoitettiin eri alueita. Onnistumiset tulivat kuitenkin jälleen keran verrattain pienistä ruuduista täsmällisellä kalastuksella. 

Pelleistä parhaiten toimi legendaarinen Iso Tiura värissä 66/C. Kovista vieheistä isohko Oregon Tacklen UV lippa yllätti pyytävyydellään ison Okin takana takilassa -tämä härmässä verrattain uusi viehetyyppi lohenpyynnissä antoi useita onnistumisia viikon mittaan. Reissun jälkeen on todella moni ollut kiinnostunut kuulemaan lisää "lippavedosta" ja tulevalla kaudella nämä menevät testaukseen useammallakin venekunnalla.
Täkyraksien puolella perinteiset kulta/kromi pohjaiset vihreän sävyt niin Jackpotin hupuissa kuin VK houkutuslevyissäkin tuottivat jälleen kerran tulosta.

Lipalla lohta.
Juhannuksen vietto sujui siis vallan mukavissa merkeissä Eckerön kärjessä ja tällä tietoa samoihin aikoihin sinne tullaan suuntaamaan tänäkin vuonna mikäli matkustaminen ylipäätään on sallittua.
Näin myöhäistä ajankohtaa ei voi tietenkään kenellekään suositella jotta jatkossakin juhannustanssit kivellä sujuisivat rauhallisissa merkeissä....

Kireitä siimoja alkavalle lohikaudelle!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti