Vieraskynä

VÄTTERN 12.12–19.12.2015

Iltalaiva irtosi Turun satamasta lauantai-iltana ja saapui Tukholmaan kuuden aikaan sunnuntaiaamuna. Tukholmasta otettiin suunta kohti Hästholmenin satamaa. Reippaan kolmen tunnin kuluttua laskettiin jo venettä Vätternin veteen. Tähän saakka matka oli sujunut hyvin, mutta luiskalla laiturin liukkaus yllätti kipparimme siinä määrin, että jouduimme lähtemään järvelle vajaalla miehityksellä. Kippari lähetettiin liukastumisen seurauksena Motalaan tikattavaksi. Ehdimme uistelemaan ensimmäisenä päivänä nelisen tuntia. Tuloksena oli yksi 68 cm lohi ja pulska nieriä kyytiin sekä mukavasti muita kalatapahtumia. Rantauduttuamme Borghamniin kuulimme, että Mattilan venekunta oli saanut heti aloituspäivänä hyvän potin: 3 lohta, joista isoin päälle 7 kg ja pari komeaa nieriää lisäksi.

Teemu ja avauspäivän lohi 7+kg.

Maanantaina suuntasimme aikaisemmilta vuosilta tutuksi tulleille ottipaikoille Ombergin kallioiden edustalle. Ensimmäiset salakat viriteltiin uimaan jo aamuhämärissä puoli kahdeksan maissa paikallista aikaa. Uitamme raksiuistelussa Salsan ja VK:n huppuja. Uv-huput ovat toimineet Vätternillä hyvin. Suosimme lohelle Vätternillä pientä täkyä, koska lohet syövät kovasti pientä kolmipiikkiä. Nieriöillä on usein mahassa isoja muikkuja tai kuoreita ja siitä syystä viritämme yleensä takilaan muutaman isomman syötin. Lohet löytyvät usein pinnemmasta kuin nieriät. Vedimme kolmea pikkuplaanaria puolellaan ja takiloissa pidimme kahta vapaa per puoli.

Vapautuspituudet olivat 10–30 m. Houkutuslevyt ovat toimineet Vätternillä hyvin, joten pidimme niitäkin vedossa useammassa vavassa. Länsituuli oli ollut kova edeltävinä viikkoina, mutta reissuviikolla puhalsi maltillisemmin. Tapahtumia tuli maanantainakin tasaisesti. Kyytiin otimme 3 lohta (3,5–4 kg) ja 2 nieriää. Suurin osa kalatapahtumista oli tälläkin reissulla nieriöitä. Vuodenajasta johtuen iso osa nieriöistä oli värikkäitä ja laihoja, hiljattain kuteneita kaloja, joita ei kannattanut ottaa ruokakalaksi huonokuntoisen lihan takia. Taimenia tuli viikon aikana vähän ja niissä oli sama ongelma kuin nieriöissä.


Henu ja Nieriä C&R.

Tiistai oli meidän venekunnalle reissun surkein päivä. Tapahtumia oli kyllä ihan riittämiin, mutta otettavia kaloja ei veneeseen noussut. Lohet eivät olleet tarpeeksi pitkiä ja nieriät kelpasivat vain valokuviin. Mattilan venekunta onnistui kaappaamaan kyytiin yhden 4+ kg lohen ja muutaman hyväkuntoisen nieriänkin.


Sami ja taimen C&R.


Keskiviikko alkoi räväkästi. Ensimmäinen lohi oli jo kiinni, kun muutama vapa oli vasta ehditty virittää vetoon. Lohta seurasi tukku nieriöitä, joista yksi oli otettava. Sitten tuli tyypillinen keskipäivän hiljainen parituntinen, joka taitettiin glögiä siemaillen. Iltapäivällä veneeseen nostettiin taas nieriöitä kiihtyvällä tahdilla. Päivän päätteeksi ennen hämärää veneeseen väsyteltiin peräkkäin kaksi 4,5 kg lohta. Päivän lopputuloksena oli 3 lohta ja 3 nieriää.


Joonas ja järväri.


Torstai alkoi kahdella takilatärpillä, joiden seurauksena veneeseen haavittiin nieriä ja 4 kg lohi. Seuraava n. 5 kg lohi lähti taas takilasta. Kala saatiin veivattua lähes haavimisetäisyydelle, kunnes se sylki koukun suustaan. Tämän jälkeen muutama otettava nieriä ja sitten hiljaisempi keskipäivä. Hiljaisen hetken päätti hyvä lähtö plaanarista. Kala kuitenkin irtosi minuutin väsyttelyn jälkeen. Samaan aikaan takila laukesi ja räikkä rupesi huutamaan hieman vauraamman kalan merkiksi. Kala otti melko pitkän spurtin taaksepäin ja nousi pintaan. Pari minuuttia se pysyi kiinni ja sitten irtosi. Iltapäivällä veneessä oli hiljainen tunnelma. Päivän lopputulos 1 lohi ja 5 nieriää kyytiin.

Perjantaina jouduimme vaihtamaan hieman maisemaa yltyneen tuulen takia. Suuntasimme majoituksemme edustalta pohjoiseen, Vadstenan lahteen, jossa oli suojaisempaa. Päivä kului kaloja etsien. Yksi tapahtuma koko päivänä, minkä seurauksena veneeseen nostettiin 4 kg lohi. Mattilan venekunta sai kaksi kalaa heti aamusta. Isompi niistä painoi 5,5 kg.

Päätöspäivänä ehdimme järvelle vielä kolmeksi tunniksi. Tuuli ei ollut merkittävästi tyyntynyt, joten suuntasimme Vadstenaan laskemaan venettä. Virittelyn jälkeen saimme odotella noin tunnin, kunnes takila laukesi räväkästi. Heti perään lähti toinen kala plaanarista. Sitten oli taas tunnin verran hiljaista ja olimme jo aikeissa nostaa vehkeet pois, kun plaanari peruutti vauhdikkaasti. Kolmannen kalan jälkeen olimme valmiita lopettamaan, mutta emme ehtineet nostamaan yhtäkään vapaa ylös, kun neljäs kala oli kiinni. Kolmeen tuntiin 4 lohta, joista isoin 5 kg. Tähän oli hyvä lopettaa. Koko reissulla otimme ruokakaloiksi 13 lohta ja 10 nieriää. Mattilan venekunta laskeskeli, että he ottivat 7 lohta, joiden keskipaino oli komea 4,7 kg. Vuoden päästä taas uudestaan.

 


Päätöspäivän kaloja ja miehistö Henry Miss, Pasi Ojala ja Sami Ojala.

 
Tietoisku:

Vätternillä uisteluun ei tarvita lupia. Vapoja saa olla vedossa 10. Yhdessä vieheessä saa olla enintään kolme koukunkärkeä eli yksi kolmihaarakoukku maksimissaan.
Järvilohia ja -taimenia saa ottaa yhteensä saaliiksi 3 kpl/ukko/päivä. Jos saaliiksi ottaa nieriöitä, niitä saa olla 2 kpl/ukko/päivä kolmen kalan kiintiöstä.
Alamitat: järvilohi 60 cm, taimen ja nieriä 50 cm.
Järvilohet ovat Vätternillä istutettuja, mutta niitä ei ole eväleikattu. Rauhoitusalueisiin ja niiden voimassaoloaikoihin kannattaa tutustua etukäteen.

Vättern on vesivolyymiltään valtava, lähes saareton järvi, mikä tekee siitä hyvin tuulialttiin. Meillä kävi hyvä tuuri, kun pääsimme järvelle joka päivä. Jos tuuliennusteet alkavat hirvittää myös järven länsirannalla on suosittu kalastuspaikka Granvik. Majoituimme Jarmo ”Jame” Tuomen tarjoamassa majoituksessa Borghamnissa. Jamen majoitukseen kuuluu ruokailut (aamupala, eväät ja päivällinen), joten vierailijat saavat keskittyä pelkästään kalastamiseen. Viikon reissu maksoi n. 500 €/ukko (majoitus+bensat+laivaliput).


Vätternin ottivärejä huppuihin.





Houkutuslevyjä toimivissa väreissä.

Videota reissusta oheisen linkin takaa:

Vättern 2015 video

Veneet ja miehistöt:

Alutroll 530 CC: Sami Ojala, Pasi Ojala ja Henry Miss
Silver Hawk: Teemu Mattila ja Joonas Kavakko