lauantai 18. kesäkuuta 2016

Dare to be different

Jo pidemmän aikaa on ollut tapana vetää niin sanottujen luottovehkeiden lisäksi aina jotakin uutta setissä, kalastettiinpa sitten kuhaa, järvilohta tai merilohta.
Merilohien päänmenoksi metsästettiin jo muutamia vuosia sitten erityisen isoja peltejä. Parin viimeisen vuosikymmenen aikana on usko isoihin vieheisiin vahvistunut kuhan pyynnissä ja tätä samaa agendaa haluttiin lähteä toteuttamaan myös merellä. Markkinoilta ei oikeasti isoja peltejä löytynyt joten ne piti hankkia tilaustyönä.

Luottopelaaja.

Jo ensimmäisellä reissulla peltiin haksahti isoja lohia ja sittemmin on näitä aina ollut vedossa vähintäänkin muutama kappale luottopaikoilla vetosettiä. Yhdellä ja samalla yksilöllä on tilillään muutama suurlohi -tässä yhteydessä suurlohella tarkoitetaan vähintään 17,5kg painavaa yksilöä.
Tämäkään kevät ei tehnyt poikkeusta vaan kauden toistaiseksi suurin lohemme haksahti samaan yksilöön samalta paikalta kuin aiemminkin. Sittemmin isojen lohipeltien tarjonta on parantunut ja markkinoilta löytyy mm. Ismon Giant sekä Grizzlyn XXL.


Ruotsinlippu

Bornholmissa toimivaksi pyynnöksi osoittautui syvällä takiloissa isojen levyjen takana vedetty Westin haukikumi. Lohien syönnöksestä löytyi todella isoja kaloja ja tämä suuri haukikumi vastasi kokoluokaltaan noita löydöksiä. Ennakkoluulottomasti pyrstö poikki ja peräkoukuksi iso kolmihaara. Tällä rigauksella saatiin useita lohia noiden kolmen päivän aikana Bornholmin vesiltä.

Westin + Beckhold.

Viime syksynä kokeiltiin vetoperhoja järvellä ja samalla syntyi ajatus käyttää näitä myöskin merellä. Vetoperho ei ole mikään uusi keksintö mutta tänäpäivänä kuitenkin melko vähän käytetty pyytö.
Ahvenanmalla perhoa vedettiin muutamina päivinä 1-2 vavassa dodgerin kaverina. Yhtenä iltana rantamatalasta tätä yhdistelmää vietiin lujaa. Lohi veteli useampaan kertaan 600 jalkaa veneen taakse ja teetti meillä todella paljon töitä. Likipitäen tunnin kestäneen väsytyksen päätteeksi haavittin 12+ lohi veneeseen. Otteista päätellen luultiin etttä siiman päässä on ehdottomasti suurlohi -hyvä muistutus siitä että lohia on turha punnita siiman päähän.

Dodgeri ja vetoperho.

Triplatärpin yhteydessä samaa settiä vietiin toisenkin kerran ja usko vaan vahvistui näihinkin pyytöihin.

En usko että kokeilemalla kaikenlaista uutta löytää enään mitään viisasten kiveä millä kalahanat aukeaa lopullisesti. Uskon kuitenkin vakaasti että kehitys loppuu tyytyväisyyteen. Ennakkoluulottomalla asenteella voi kuitenkin oppia jotain uutta kaloista ja niiden käyttäytymisestä eri olosuhteissa -päämäärää tärkeämpi on usein se itse matka.

Åland 2016.
Jälleen on uusia virityksiä tulossa ison rapakon toiselta puolen ja kun lähetys löytää perille jatketaan harjoituksia taas muutamien uusien tuotteiden kanssa.
 

2 kommenttia: