maanantai 20. heinäkuuta 2015

Mereltä järville

Merilohikausi ollaan näillä näkymin saatettu päätökseen ja pikkuhiljaa ollaan siirrytty järvikalastukseen. Työnalla ollut busteri alkaa olemaan viimeistelyjä vaille valmis mutta kuitenkin jo käyttökunnossa. S-buster on oivallinen työkalu pienille järville kevyeen vetokäyttöön ja tietysti jigaukseen. Vene on jo iällä mutta kasvojen kohotuksen ansiosta sillä on vielä paljon merimaileja edessä. Veneen rakentamisesta tulee myöhemmin tarinaa eri työvaiheista jne.


Ässä valmiina aamuiseen täsmäiskuun.
Kuhakausi alkaa olla parhaimmillaan, kolea alkukesä viivytti kuhan kutua monin paikoin kun vedet eivät lämminneet tarpeeksi mutta nyt alkaa kuhia löytymään jo selkävesiltäkin. Pienemmillä matalilla järvillä kuhan kalastus on verrattain helppoa kun ottisyvyyteen osuu lähes väkisinkin. Eräältä pienehköltä Pirkanmaalaiselta järveltä olemme saanet kuhia mukavasti  2-3m vedestä. Syvempi alue ei vielä antanut kaloja mutta heti matalan reunasta alkoi kohdekaloja löytymään.


Lowrance GEN2 HDS-7 busterin "peruskaikuna".

Vanajalla olemme kalastaneet kuhaa päiväsaikaan syvänteiden reunoja mukaillen vaappuja melko rankasti painottaen. Kuha tuntuu syövän ja olevan aktiivinen jo iltapäivällä. Isot karikot 50-150g puntilla ovat antaneet mukavia kuhia ja tietysti niitä "vahinko" haukia joilta ei Vanajalla varmaankaan voi välttyä, veti sitten rannassa tai syvänpäällä.
Ensimmäiset iltakeikat Vanajan selälle antoivat mukavasti tapahtumia auringonlaskun aikaan.

Näsijärven puolelta Koljonselän laitamilta on niinikään tullut jo mukavia kuhia niin päivällä kuin yöaikaankin. Näsijärvi on mielestäni Vanajaan verattuna hieman haasteellisempi järvi kuhankalastukseen nimenomaan päiväsaikaan mutta tarkasti penkan reunoja kolistellen kuhat täältäkin löytyvät. Taannoin pidetty Näsin uistelu käytiin nyt ensimmäistä kertaa päiväkisana ja tulokset eivät kyllä päätä huimanneet. Täydenkuun aikaan kalastus on tyypillisesti vieläkin hankalampaa mikä osaltaneen selittää varsin laihoja tuloksia.


Vanajalla.

Illan tullen kalat pintautuvat, tai ainakin nousevat ylemmäs, ja ovat täten helpommin tavoitettavissa. Kaikuluotainta seuraamalla pysyy kartalla saaliskalojen liikkeistä. Hyvästä kaikuluotaimesta on iso apu uistelijalle, nykyiset CHIRP-teknologiaan perustuvat kaikuluotaimet tarjoavat huikealla erottelukyvyllään lisää tärkeätä informaatiota veden alaisesta elämästä ja tapahtumista. Veden kerrostuessa pystyy hyvällä luotaimella paikantamaan esimerkiksi harppauskerroksen -ehdoton työkalu vetouistelijalle.

45-55cm kuhat parasta kokoluokkaa pöytään.

Ruokapöytään parasta kokoluokkaa ovat 45-55cm kuhat. Isommat yksilöt koitamme vapauttaa takaisin veteen. Uistelemalla saadut kalat vaikuttavat selviävän vapautuksesta melko hyvin. Jigaamalla syvästä nopeasti nostetut kalat ovat alttiimpia menehtymään. Kalat jotka eivät selviä vapautuksesta saattavat nousta hyvinkin nopeasti takaisin pintaan kellumaan jolloon ne on syytä kerätä talteen.
Sumppu on kuhakaudella loistava apuväline, kalat pysyvät virkeinä happirikkaassa vedessä ja näin vältytään kokonaan kylmäkallejen käytöltä. Sumpussa vapautettavakin kala voidaan tarpeentullen pitää hetken huilaamassa.

Kuhakauden jatkuessa testaillaan taas hieman uusia vieheitä ja koitetaan muutenkin opetella erilaisia tapoja ja paikkoja tavoittaa kohdekalat.

2 kommenttia:

  1. Moikka! Kaverini suositteli minulle MaKa vaappua http://www.maka-vaappu.fi/. Viimeviikolla kokeilin ensimmäistä kertaa ja sain 15 alamittasta ja 1kpl 46 ja 1kpl 50cm. Ja on vuoden 2012 testivoittaja.

    VastaaPoista
  2. Olisko tumma sumppu parempi? Ei tarvitsisi kalan sopeutua ympäristöön?!

    VastaaPoista