perjantai 25. maaliskuuta 2016

Viimeisiä viedään

Pikkuhiljaa alkaa talvi kääntymään kevääksi ja avovesikausi lähestyy. Kun postimies kiikuttaa pakettia kotiovelle useammin kun kalamies vaihtaa sukkiaan niin silloin ollaan jo todella lähellä kauden aloitusta.
Talvellakin tulee toki kalasteltua mutta huomattavasti vähemmän, paukkupakkasilla ei tule jäälle lähdettyä vaan mieluummin keskitytään muihin harrasteisiin. Kevään tullen kuitenkin tilanne muuttuu ja jäällä vieraillaan aikataulujen ja säiden salliessa. Päivät pidentyvät vauhdilla ja vielä työpäivän päätteeksikin ehtii hyvin jäälle.

Auringonlaskun aikaan.

Kuluvana kevättalvena on perinteisen pilkkimisen lisäksi tullut harjoiteltua täkykalastusta jota jotkut ismeteksikin nimittävät. Ideana siis tavoitella isompia petokaloja joko kuolleella tai elävällä täyllä, näistä vaihtoehdoista ensimmäistä pidän ehkäpä hivenen eettisempänä.

Täkykala pyyntiin.

Täkyonkeen pitää ehdottomasti laittaa riittävän vahva ja pitkä peruke koska isommat hauet ovat usein ismete kalastajan kavereita. Itse tein 60cm perukkeet Savage Gearin tarpeista. Pienempien täkykalojen kanssa riittää hyvin yksi koukku joka sijoitetaan ylläolevan kuvan mukaisesti selkäevän kohdalle jolloin syötti pysyy suorassa.
Ootto-onkeen viritellään vippa indikoimaan mahdollista tärppiä. Markkinoilta löytyy myöskin elektronisia hälyttimiä mutta näihin en ole vielä itse tutustunut.

Juniori vahtii vippaa.

Täkyonkien virittelyn jälkeen ehtii hyvin pilkkimään pienempää kalaa "perinteisimmillä" keinoilla isompien kalojen tärppejä odotellessa. Selkävesien kupeesta saattaa löytää isompaakin ahventa joka tarttuu hanakasti melko kookkaisiinkin tasapainoihin. Tänä talvena olen päässyt testaamaan kovaan ottikoneen maineeseen nousseita Kalarosvon tasapainoja. Pirkanmaalaisen käsityön taidonnäytteet ovat näyttönsä antaneet ja pajalla on kuulemma vietetty melko pitkiä päiviä jotta halukkaille on ottikoneet saatu loihdittua -kerrassaan upeita ja erittäin pyytäviä luomuksia.

Kalarosvo.

Huonommalla syönnillä saattaa kaikuluotaimesta havaita kalojen nousut pyydölle jonka jälkeen ne hylkäävät vieheen, tällöin kannattaa viehettä vaihtaa tai siirtyä tarjoilemaan vaikkapa toukalla varusteltua pienempää morria.
Täkykalojen hankinta sujuu morrilla ja ahventa tulee pääsääntöisesti tavoiteltua sitten edellä mainituilla tasapainoilla.

Täky- ja soppakaloja.

Kevätauringon paistaessa kalastus jääkannen päällä on oikein mukavaa koko perheen puuhaa. Mukaan varataan tietysti nuotiotarpeet ja makkaranpaistoon vaadittavat välineet. Kala liikkuu jo huomattavasti aktiivisemmin ja käy pyytöihin. Perheen pienimmilläkin pysyy mielenkiinto yllä kun tapahtumia on runsaasti.

Vanajan leiri.
Kevään edetessä parhaat ahvenajat ovat vasta edessä mutta paikoin löytyy jo avovettäkin joten viimeistään nyt on korkea aika laitella myös venekalusto iskukuntoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti