tiistai 7. tammikuuta 2014

2014

Vuosi vaihtui epätavallisen leudossa säässä, itseasiassa koko kulunut vuosi 2013 oli epätavallisen lämmin. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna keskilämpötila oli koko maassa tavanomaista korkeampi, suurimmassa osassssa suomea 1-2 astetta. Hellepäiviä oli 16 enemmän kuin tavallisesti ja loppuvuosi muistetaan myös muutamista melko kovista myrskyistä.
Leudosta säästä johtuen myös isommat järvet ovat pysyneet auki joten avovesikausi on jatkunut monin paikoin vuoden 2014 puolelle.

Vuodenvaihde Lumia 1020 takaa katsottuna.

Vuoden 2014 ensimmäinen uistelupäivä tuli vietettyä sunnuntaina ja kohteena tietysti Näsijärvi. Ilmapuntari lupaili ihan hyvää joten eteläpään luiskalta lähdettiin toiveikkaana hanat auki heti aamusta kohti vetoalueeksi edellisenä iltana valittua aluetta.

Luiskalla.

Takiloiden uudet kuulahakaset jäivät autoon joten ne olivat pelistä poissa, kaikki salakat viritettiin täten plaanareiden taakse. Näin kylmässä vedessä uistelu on monesti ollut melko hankalaa, kalojen ollessa täysin hukassa, joten painotusta laitettiin laajalla skaalalla välille 8g-140g. Aamupäivä oli rauhallista ja kului kahvia juodessa ja uusia virityksiä testaillessa. Veden lämmöt olivat 0,7-0,8 Navman astetta joten päätin kääntää takaisin aloituspisteeseen jossa vesi oli ollut hieman lämpimämpää.

Aurinkokin näyttäytyi.

Ennen puoltapäivää aurinkokin näyttäytyi hetken ja paineiden ollessa nousussa toivoa jalokalojen aktivoitumisesta oli ilmassa. Pääsin takaisin paikalle jossa veden lämpötila nousi 1,3 asteeseen ja hetki tämän jälkeen ensimmäinen järvilohi ilmoitti olemassa olostaan kun ulommainen pikkuplaanari pakitti. Kromi Purple Black huppu isohkolla salakalla ja 12g painolla osoitti jälleen kerran toimivuutensa. Samaan aikaan myös vieressä uinutta salakkaa vietiin.
Tästä alkoi kiivas puolituntinen kun lohet kävivät hanakasti salakoihin pintakalvon tuntumassa, isommilla punteilla painotetut salakat saivat uida rauhassa.
Vapautin kaikki kalat vedessä joten tarkkoja mittoja ei tullut taaskaan otettua, pääsääntöisesti kalat olivat niitä tavallisia 40-50cm välillä olevia järvilohia mutta yksi hieman parempikin yksilö kävi näytillä. Taimenia en tältä alueelta tavannut.
Lyhyen mutta kiivaan syöntipiikin jälkeen jälleen hiljeni. Kamoja ylös nostaessani huomasin että vielä kahdessa salakassa oli selvät jäljet iskuista mutta eivät olleet pysyneet kiinni.

Tulevalle viikonlopulle ennustetaan vihdoin pakkasia joten saattaapi olla että uistelut on nyt hetkeksi uisteltu.

Vihdoinkin kylmenee.


Näsijärven Lohikalayhdistyksen vuoden 2014 jäsenkortit ovat menneet painoon joten nyt on hyvä hetki lunastaa jäsenyys ja samalla kertaa hoitaa Näsijärven kalastusluvatkin plakkariin:

Jäseneksi Näsijärven Lohikalayhdistykseen





             


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti