sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Veneitä

Viimeistään helmikuussa iskee taas venekuume kun perinteisesti vieraillaan venemessuilla. Kevätauringon paistaessa tämä  tauti ei yleensä ainakaan helpota.
Monenlaisilla veneillä, niin omilla kuin kavereidenkin, on vesillä tullut oltua. Pikkuhiljaa vaatimustaso on kasvanut ja tietysti myös tarpeet ovat muuttuneet harrastuksen kehittyessä.

Ensimmäinen vene jolla itse aloittelin kalastamisen oli vaarini puinen soutuvene jolla kävimme kotipuolen pienellä Vuorijärvellä haukia ja ahvenia kalastamassa -80-luvulla. Sittemmin vene taidettiin varastaa ja oli aika hommata oma vene.
Vanhempani hankkivat meille Parlaksen lasikuituisen soutuveneen joka palveli monta vuotta ja on itse asiassa vieläkin käytössä. Vanha kaksitahtinen Yamaha hommattiin tähän veneeseen jossain kohtaa soutajaa tuuraamaan.
Seuraava vene oli edelleen lasikuituinen mutta kaikinpuolin isompi ja tasaperäinen. Tähän veneeseen hankittiin Hondan 5hv nelitahtimoottori ja vapatelineitäkin oli jo muistaakseni kuudelle vavalle. Tällä veneellä käytiin joskus jopa Kumlingessa meritaimenta pyytämässä ja hyvin sillä sielläkin pärjättiin, ainoastaan potkurin sokat meinasivat loppua kun kolisteltiin rantakivikoissa.

Elokuinen yö
-90-luvun puolivälin paikkeilla kaverini osti alumiinisen Busterin ja tähän 25hv nelitahti Hondan, tässä veneessä oli sitten ensimmäinen takila ja kaikuluotain yms. herkut joita siihen asti oli ainoastaan lehtien sivuilla ihailtu, nyt oli harrastuksessa hypätty ihan uusiin sfääreihin. Rattiohjaus oli jotain käsittämättömän hienoa, Willen pikkuplaanareista ja Scottyn takilasta puhumattakaan. Tähän veneeseen nousi lukematon määrä kuhia Aurejärven seliltä.

Opiskeluvuosien jälkeen tuli vihdoin aika hommata itsellenikin ensimmäinen "oikea" uisteluvene, Silver Hawk Yamahan 60hv nelitahti koneella. Silverin oston myötä aloitettiin perinteeksi muodostuneet kalareissut Länsinaapuriin kun kalusto oli vihdoin kyllin turvallista liikuttavaksi isoilla vesillä. Silveri oli kyllä kaikinpuolin hyvä vene ja kelpaisi edelleenkin etenkin heittokalastukseen enemmän kuin hyvin. Jos nyt hankkisin ko. veneen niin varustaisin sen vähintään 80hv moottorilla.

Sjötorpin satamassa.
Samaan aikaan vanhempani hankkivat Silverin Beaverin 40hv Yamahalla joka palvelee edelleen perhepiirissä.
Beaver on itseasiassa  vallan mainio vene kalastuskäyttöön sisävesille 1-2 kalastajalle. Vene on miellyttävä ajaa ja Yamahan tehot enemmän kuin riittävät tämän kokoluokan veneeseen. Kesäinen vesisuksien veto onnistuu hyvin tällä paketilla. Keulamoottorin lisäyksellä tästä saisi erittäin toimivan pelin jigikalastukseen.

Beaver
Beaverin jälkeen isäni hankki Silver Doradon jolla kalastelemme pääosin sisävesillä mutta olemme tuolla veneellä olleet mm. Ahvenanmerellä sekä viime keväänä Hasslössä. Doradon peräpeilissä roikkuva mercuryn 100hv moottori pitää huolen vallan liukkaista siirtymistä. Dorado on loistava vene uistelukäyttöön 1-2 hengelle, useampikin mahtuu mutta aktiiviseen kalasteluun tilat riittävät kerrallaan kahdelle hengelle. Tämä vene on aina trailerilla jolloin mm. läpikäveltävyys on erittäin hyvä ominaisuus kun venettä lasketaan usein myös sellaisilta luiskilta joissa ei laituria ole.


Dorado Hasslön satamassa.
Vänernin reissujen myötä alkoi myöskin merilohen uistelu kiinnostamaan ja pikkuhiljaa isomman hytillisen veneen hankkiminen oli ajankohtaista.

Seuraavaksi veneekseni valikoitui Örnvik Pilothouse 580 joka vakuutti erityisesti loistavilla kansitiloillaan. Läntisessä naapurissa näitä veneitä oli jo aika paljon ja olin yhteyksissä sinnekin suuntaan muutamaan ko. veneen omistajaan. Lisäksi muutamilta suomalaisilta sain vahvan osta suosituksen joten kaupat lyötiin lukkoon Vääksyn Konepisteessä.
Tähän veneeseen on sittemmin asennettu plotteri, luotain, vhf-radio, go-light, webasto, autopilotti, sähkötakilat jne.

Pilothouse 580 Yövedellä.
Pilothouse tarjoaa poikkeuksellisen isot kansitilat kokoluokassaan ja vene on kaikinpuolin erittäin vakaa. Merikelpoisuus on moneen kertaan tullut todistettua kun ollaan oltu isoilla järvillä ja merellä todella kovissakin keleissä. Kajuutassa mahtuu kaksi aikuista yöpymään ja pieni pentteri mahdollistaa ruokahuollon sujuvuuden.
Vene on palvellut enemmän kuin hyvin mutta kyllä tässä ollaan jo seuraavaakin alustaa kuumeisesti mietitty...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti