keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Kauden 2015 avaus

Uusi uistelukausi 2015 avattiin poikkeuksellisen ajoissa jo näin Tammikuun loppupuolella Etelä-Ruotsin Simrishamnissa. Torstai iltana Per soitteli Ruotsista ja kyseli pääsisinkö näin nopealla aikataululla hänen kanssaan vesille muutamaksi päiväksi, perjantaina istuinkin sitten jo Köpiksen koneessa.
Erittäin kovat tuulet olivat jatkuneet jo pitkään merialueella ja kukaan ei ollut päässyt ulos pitkään aikaan. Viikonlopuksi tuulien luvattiin laantuvan mutta jo perjantaina ennustukset muuttuivat taas pahempaan suuntaan ja kova tuuli jatkoi puhkumistaan. Tuulimittarit näyttivät suunnilleen 12-14m/s lukemia kun suunnattiin ulos Simriksen satamasta, aallokko oli siis melkoinen mutta onneksi Per:n kalusto on sen verran järeää että voitiin turvallisin mielin suunnata kohti ottipenkkoja.
Muutama muukin venekunta uskaltautui lähtemään ulos ja näin päästiin yhdessä etsimään kalaa alueelta. Kuten arvata saattaa ei kalastus missään nimessä ollut helppoa ja kalat, niin syöttikalat kuin lohetkin, olivat selvästi hajallaan kovien tuulien jäljiltä. Muutamia lohia kuitenkin saatiin ja päivän paras satamaan kiikutettu lohi lähenteli 13kg painoa.

Kauden 2015 ensimmäinen!
Satamassa pidettiin palaveria useammankin Ruotsalaisen venekunnan kanssa ja samalla tuli opastettua erästä venekuntaa mm. täkyraksi uistelun tiimoilta. Täkyjen käyttö merilohen uistelussa askaruttaa Ruotsalaisia kovasti ja siinä he ovat selvästi meitä Suomalaisia jäljessä.
Illaksi saatiin kutsu erään kalamiehen syntymäpäivä juhliin paikallisen Hotelli Svean ravintolaan illallisen merkeissä -vieraanvaraista porukkaa nuo naapurimaan kalamiehet.

Seuraavaksi päiväksi ei ollut luvassa helpotusta keliin vaan samanlaisessa kovassa tuulessa jatkettiin kalastusta. Aallokko oli jopa hieman suurempi joten päädyttiin suosiolla ajamaan aamusta hieman pidemmälle etelään rannikkoa pitkin jonka jälkeen koukattiin 40-50m vedelle ja käännettiin nokka myötätuuleen -vastaseen mennessä olisi ollut lähes mahdotonta kalastaa.

Aurinko paistoi ja lohet olivat heti aamupäivästä hyvin otillaan ja joka veneessä alkoi tapahtua lähes välittömästi kun vieheet saatiin pyyntiin. Pari tuntia aloituksesta Team Dreamcatch:n pojat, jotka aloittivat uistelun vasta vuosi sitten, soittivat isosta lohestaan jonka he saivat melko läheltä Simriksen satamaa. Lohella painoa 20,5kg ja pituutta 121cm, viimeiseksi suupalaksi tälle eväleikatulle yksilölle koitui Rhinon Lax XL pelti -Grattis Kim & Robert !
Iltapäivän puolella tuuli alkoi pikkuhiljaa hieman helpottamaan mutta  keli meni muuten pilviseksi ja kalatapahtumat loppuivat kaikissa veneissä kuin seinään.

Robert ja lohi 20,5kg / 121cm.
Vesi oli edelleen Simriksen edustalla yli kuusi astetta ja talvesta ei ollut tietoakaan eteläisessä Ruotsissa. Mielenkiintoista nähdä miten lämmin talvi tulee vaikuttamaan lohien liikkeisiin ja kutuvaelluksen alkamiseen. Lämmin talvi takaa ainakin sen että lohet tankkaavat, ja sitä myöten kasvavat, nyt hurjaa vauhtia itämeren syönnösalueilla -mielenkiintoinen kausi edessä.

Simrishamn on loistava valinta talviseen merilohen uisteluun kun itämeren joista syönnökselle palaavat lohet saapuvat hyvinkin lähelle Simrishamnia. Omalla kalustolla lähdettäessä matkaa tietysti kertyy ja pelkkään matkustamiseen menee aikaa melko paljon. Muutaman päivän takia ei omalla kalustolla viitsi noin pitkän matkan taakse lähteä.

Matkalla ulos.
Paikanpäällä toimii kuitenkin muutamiakin ammattioppaita joilla kalusto, joka mahdollistaa kalastamisen kovemmissakin keleissä, on valmiudessa satamassa.
Helsingistä lento Köpikseen kestää noin puolitoista tuntia. Köpiksen lentokentän alakerrasta on helppo hypätä junaan joka suuntaa Ruotsin puolelle kohti Malmötä.  Ensimmäisellä pysäkillä Hyllien asemalla on junanvaihto ja tämän junan päätepysäkki on Simrishamn. Junamatka kestää kokonaisuudessan noin puolitoista tuntia -helppoa ja nopeaa.

Majoituimme hotelli Sveassa joka sijaitsee Simriksen satamassa kivenheiton päässä venelaitureista.
Mukava ja siisti hotelli jonka runsaasta aamiaispöydästä voi kalamiehet tehdä lisäksi eväät mukaan päiväksi veneeseen -suosittelen lämpimästi Simrikseen matkaaville.

Hotelli Svea Simrishamnin sataman edustalla.
Mikäli mielit näin talven keskellä Simriksen lohiapajille niin ota ihmeessä yhteyttä Wild Water Fishingin Per Lundbergiin. Per on pitkänlinjan kalamies ja äärimmäisen mukava ja ammattimainen kaveri, suosittelen varauksetta Per:n ja hänen edustamansa yhtiön palveluita:

+46 (0)701-800 201              info@wildwater.se

Per ja Carolina Classic 28


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti