tiistai 23. kesäkuuta 2015

Merilohikausi kotimaassa

Merilohen perässä ollaan käyty kotimaan rannikolla keväisten Bornholmin ja Sturkön reissujen jälkeen. Koko kevättä ja alkukesää on yhdistänyt ikävä ilmiö, lähes jatkuvat kovat tuulet. Monta suunniteltua reissua on jouduttu perumaan kun ennusteet ovat luvanneet vähintään 10m/s keskituulia. Merellä on miellyttävää olla ja kalastaa aina tuonne seitsemän metrin tuuleen asti, tämän jälkeen alkaa mennä jo vähän keikkumiseksi. Viimeistään siinä 10 m/s lukemissa on sitten yleensä syytä kerätä kamat kasaan kun kalastaminen alkaa tuntumaan työläältä.
Muutamia läheltä piti tilanteita on uistelijoille tälläkin kaudella sattunut kun järki on jätetty rantaan lohen kiilto silmissä.

Erittäin harvinaista herkkua kuluneella kaudella.

Porin edusta on meidän ns. kotivesi ja sijainniltaankin oikeastaan lähin mahdollinen kun tavoitteena on itämeren lohi. Lohikausi on sujunut Porin edustalla saaliiden suhteen ihan mukavasti. Tälläkin kaudella on nostettu muutamakin todella iso lohi länsiviitan ja 50m-penkan väliltä. Iso osa saaliiksi saaduista lohista on kuitenkin ns. syönnöslohta jonka voi näiltä seuduilta tavoittaa läpi koko kauden. Tyypillisesti syönnöslohet ovat luokkaa 4-7kg ja kuluvalla kaudella niitä on tavattu ehkäpä jopa epätavallisen paljon tuolta Porin majakan seuduilta. Porin edustalla käytiin muutaman kerran säiden osuessa kohdalleen. Useampi reissu jouduttiin perumaan ilmatieteenlaitoksen ennustuksiin vedoten. Saldona pari harmittavaa karkuutusta ja yksi onnistuminen.

Täkyraksiin langennut.

Uusi kohteita on mukava kartoittaa ja joku aika sitten vierailimme ensimmäistä kertaa Porkkalan vesillä. Porkkalan satama ja seutu ylipäätään oli kyllä erittäin idyllistä. Matkalla kengälle ihastelin paikallista luontoa joka kyllä teki vaikutuksen. Keli meni tuonakin päivänä iltapäivän puolella melko kovaksi ja loppupäivä haettiin ajolinjoja myötäiseen lasketellen. Kaloista ei saatu havaintoja muutakuin kaikuluotaimen välityksellä.
Satamasta näytti löytyvän pieni kauppa ja sen yhteydessä oleva kahvila josta sai viime hetken täydennystä reissueväisiin. Tänne palataan varmasti uudelleen.

Porkkala marin.

Kokkolan merialue oli niinikään uusi  tuttavuus joka laitettiin listalle jo talven pimeinä iltoina tulevia merilohireissuja suunniteltaessa. Vanhoista lehtijutuista ja internetin ihmeellisestä maailmasta etsittiin perustietoja paikasta ja mahdollisista ottipisteistä. Ensimmäisellä reissulla kesäkuun alussa laskimme veneen Mustakarin satamasta josta löytyy kaksikin luiskaa.
Tarkoitus oli viipyä reissussa pari vetopäivää mutta reissu kutistui yhteen päivään kun jälleen kerran tuulilukemat ajoi miehet kotiin.
Hiljattain testiin tulleet Rhinon Baltic Series vavat pääsivät kuitenkin tositoimiin kun n. 13kg lohi tyhjensi Döörin rullalta 500 jalkaa siimaa yhdessä hujauksessa.

Rhino Baltic Series tositoimissa.

Juhannuksen alla vierailtiin uudestaan Kokkolan seudulla ja tällä kertaa vene laskettiin leirintäalueen rampilta. Ramppi olikin mielestäni huomattavasti parempi ja luiska itsessään oli hyvin suojassa tuulelta ja mereltäpäin tulevilta aalloilta.
Majoitusta löytynee Kokkolasta mukavasti ja tulevaisuudessa on tarkoitus tehdä hieman pidempiäkin reissuja näille vesille. Kiitokset paikallisille uusille tuttavuuksille joilta ollaan saatu vinkkejä uisteluun ja laskupaikkoihin jne.

Rampilla.

Suuntasimme edellisen reissun ottipaikalle jossa pari viikkoa aiemmin vesi oli ollut pari astetta lämpimämpää kuin hivenen ulompana. Valinta osoittautui oikeaksi ja saimme hyvin nopeasti ensimmäisen lohikontaktin. Päivän mittaan saimme pieneltä alueelta kaikkiaan kolme lohta joista viimeisen laihahkon kalan laskimme takaisin -olihan meillä jo kahden lohen kiintiökin täynnä.
Varsinaisia talvikkoja tuli alueelta päivän mittaan useita paikalla olleille venekunnille. Omien kalojemme lisäksi muutamista muistakin pyöreistä kaloista kuulimme päivän mittaan. Vetopäivä lopetettiin hyvissä ajoin kun jälleen keran tuulimittari näytti tuttuja 9-10m/s lukemia.

Matkalla savupönttöön.
Lohikausi jatkuu kotimaassa ja mahdollisesti vielä rajojen ulkopuolellakin. Seuraava etappi on Helsinki Trolling Contest 2015. Helsinkiin matkaamme nyt kolmannen kerran kisailemaan ja etenkin tapaamaan tuttuja lohimiehiä ympäri maan. Tavoitteena on saada ensimmäinen Helsingin edustan lohi veneeseen saakka, muutaman kerran on ollut lähellä mutta vielä toistaiseksi ovat lohet vieneet pidemmän korren -kolmas kerta toden sanoo...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti