keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Selkämerellä

Lohikausi kotivesillä starttaa normaalisti verkkaisesti toukokuun alkupuolella. Joka vuosi Porin edustalta saadaan jokusia isompia kaloja jo vapun tienoilla mutta tyypillisesti lohet ovat vielä paikallista pienemmän kalibeerin syönnöskalaa. Kuluva kevät on ollut poikkeuksellinen ja kalaa on kuulunut todella paljon jo huhtikuun alusta asti.

Selkämerelle.

Kulunut talvi oli leuto joka osaltaan selittää aikaisia hyviä saaliita selkämerellä. Lohikalat vaeltavat tyypillisesti eteläiselle itämerelle syönnöstämään talveksi ja tätä vaellusta ohjaa viettien lisäksi tietysti veden lämpötila ja saatavilla oleva ravinto. Osa kaloista on jäänyt syönnöstämään esimerkiksi Ahvenanmaan pohjoispuolelle. Muitakin syönnösalueita löytynee huomattavasti Bornholmin pääallasta lähempää. Olisiko poikkeuksellisen runsaan selkämeren saaliin yksi selittävä tekijä ylemmäs talvehtimaan jääneissä lohiparvissa vai onko ravintotilanne, tuulet ja lämpötilat yksinkertaisesti suotuisat jolloin syönnöslohet parveilevat aikaisemmin länsiviitan korkeudella  

Pilotti vesille.

Viime perjantaille lupaili mukavaa keliä joten lähdettiin kokeilemaan lohen ottia selkämerelle. Aamusta päästiin liikkeelle hieman tavanomaista myöhemmin ja pienten vastoinkäymisten jälkeen saatiin vieheet vetoon joskus ennen puoltapäivää. Vesillä oli paljon veneitä ja suosituimmilla paikoilla jopa ruuhkaa, tämän vuoksi katseltiinkin hieman rauhallisempia tontteja.  Keliolosuhteet olivat mitä parhaimmat  -aurinkoista ja mieto 4-5m/s etelätuuli lupasi hyvää ottikeliä.
Kamppeiden laskussa saatiin ensimmäinen lohikontakti joka päättyi kalan eduksi.
Päivän toinenkin kontakti lohen kanssa päättyi samointein meidän tappioksi mutta kolmas kerta toden sanoi.

Väsytystä.

Kunnon pitkäsoitto toiseksi uloimmasta plaanarista ja siimaa juoksi dööriltä reippaasti heti kättelyssä. Tovinaikaa kala päätti uida meitä vastaan kunnes taas päätyi vaihtamaan menosuuntaansa. Lohi kävi useasti ilmassa ja lähti monta kertaa pitkiin syöksyihin. Pikkuhiljaa kalaa otettiin kuitenkin sisään ja varmoin ottein haavilla laitojen paremmalle puolelle. Upea hopeanhohtoinen nousulohi pötkötti Pilothousen lattialla -tästä se taas alkaa kotimaan lohikausi!

Salmo salar.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti