sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Täsmäaseita petokaloille - Mollukka painouistimet

Kuhaa uistellessa on tullut tavaksi painottaa koko arsenaali melko laajalle syvyysalueelle jotta kulloinenkin päivän ottisyvyys löytyy. Ottisyvyyshän saattaa vaihdella hyvinkin lyhyellä aikajänteellä mm. ilmanpaineen vaikutuksesta, monesti kesken kalastus illan on yhtäkkiä nähtävissä kaikuluotaimessa kalojen siirtyminen eri vesikerrokseen jolloin vielä hetki sitten toiminut ottisyvyys hiljenee. Painotuksia muuttamalla pysytään ottihaluisten kalojen ulottuvilla.
Ainakin pirkanmaan vesillä tuplauistinten käyttö joissa siis etummainen veturivaappu vie palettia hieman syvemmälle on hyvin suosittu tapa uistella kuhaa ja muita petokaloja. Kotoisella Näsijärvellä kalat ovat hyvinkin usein sen verran syvällä että siimaan tarvitaan lisäksi painoa tai esimerkiksi sopivan raskas painouistin.

Legendaarisia Mollukka painouistimia on muutaman välivuoden jälkeen jälleen saatavilla kun Valkeakoskelaiset herrasmiehet Nieminen ja Mutanen hankkivat muotit ja jatkoivat tämän varsin tunnetun ottikoneen valmistusta Vanajaveden kupeessa Ritvalassa Valkeakoskella. 

Kävin hankkimassa täydennystä omaan pakkiini suoraan Mollukka pajalta ja nappasin muutamia kuvia   eri vaiheessa olevista Mollukka painouistimista.

Koko valmistusprosessi on käsityötä aina runkojen valusta viimeiseen pinnoituskerrokseen asti. 
Mollukat saavat lukuisia pinnoituskerroksia valmistusprosessin aikana joten ne kestävät hyvin petokalojen hampaissa.

Valusta tulleita.

Pulverimaalattu runko.

Pohjavärissä.

Kylkivärjäyksessä.

Myyntipakkausta vailla.

Valmiina.

Olen nyt muutamalla kalastusreissulla vetänyt perävavoissa isoja 230g ja 320g mollukoita joidenka perässä noin vavan mittaisessa tapsissa erilaisia isohkoja kuhavaappuja. 
Alkuviikosta kuhat löytyivät noin 7-8m syvyydestä jolloin isommat Mollukat olivat lyömättömiä aseita, suurin osa illan kaloista haksahtikin itse painouistimeen. 

Painouistinten veto onnistuu toki myös plaanareissa jolloin Mollukka kiinnitetään pääsiimaan esimerkiksi T-leikarilla tai erillisellä irtotapsilla joka etenkin haukipitoisilla vesillä kannattaa valmistaa hauen hampaita kestävästä materiaalista. 

Jos et ennestään ole tutustunut painouistinten vetoon niin paljon hyödyllisiä vinkkejä löytyy suoraan valmistajan sivuilta, sieltä löydät myös mm. värikartat sekä jälleenmyyjät. 

http://www.mollukka.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti