maanantai 23. syyskuuta 2013

Syyskuun kalastelua

Vihdoin on ilmanala muuttunut selvästi syksyiseksi. Muutama päivä on tullut vietettyä taas jigihommissa ja kohdekalana siis kuha. Lämpöisen kesän jäljiltä vedenlämmöt ovat näin syyskuun loppupuolellakin vielä melko korkealla, esimerkiksi Näsijärven pintalämmöt eilen yli 16 astetta.

Jiginheittoa käytiin harjoittamassa kotipuolen suunnalla sijaitsevalla Aurejärvellä, paikassa jossa allekirjoittanut sai ensimmäiset kuhansa noin 20 vuotta sitten. Aurejärvi sijaitsee Pohjois-Pirkanmaalla Parkanon ja Kurun alueella. Erämainen Aurejärvi on todella karu ja kivikkoinen järvi. Järvessä elää vahva kuhakanta ja järvi on paikoin todellakin syvä. Jos järveen mielii tutustumaan niin suosittelen joko rauhallista kaasukahvaa tai mieluummin jonkun järven tuntevan opastusta ajolinjoihin, muussa tapauksessa saattaa joku järven lukuisista karikoista tulla vähän turhankin tutuksi.

Aurejärvi
Aikoinaan kun aloiteltiin uistelutouhuja oli järvessä todella vahva isomman kuhan kanta. Kalat olivat kooltaan hyvinkin vauraita ja kahden-kolmen kilon kuhat kesäaikaan jokapäiväistä saalista. Tuohon aikaan tuli tavaksi vetää vain isoja vaappuja, pienimmät käytössä olleet kuha vieheet olivat 15cm Nils Masterit joidenka kaverina vedettiin mm. 20cm Turus-Ukkoa, Mirroluren isoja kapuloita ja jopa isoja Swim Whizz haukikapuloita jotka kaikki antoivat isoa kuhaa. Kaverin pakista taitaa edelleen löytyä kokonaan musta Turus-Ukko joka oli varmasti eniten isoja kuhia antanut vaappu. Tuohon aikaan mm. alan lehdissä  kirjoitettiin kuinka kuhalle pitää käyttää 8cm vaappuja. Ilmeet olivat hieman epäuskoisia kun nuoret kalastajan alut asioivat Tampereen kalastusväline liikkeissä ja kertoivat vetävänsä kuhaa edellä mainituilla vieheillä.

Kuluvan viikon aikana kuhat löytyivät pääsääntöisesti 4-6m vedestä mutta jokusia kuhia saatiin vielä aivan rantavesistäkin n. kahden metrin syvyydestä. Itse olin kahtena päivänä heittämässä ja molempina päivinä kalat olivat todella varovaisella otilla ja kävivät lähinnä tönimässä jigejämme ja vastaiskun kanssa pitikin olla todella skarppina jotta kalat sai jäämään koukkuun, useimmiten kalat olivatkin kiinni jigikoukkuun viritetyssä takakoukussa. Ilman takakoukkua oltaisiin todennäköisesti jouduttu tyytymään perunasoppaan.

Ruokakalat
Allekirjoittaneella parhaimmaksi aseeksi osoittautui Lunker Cityn Fin-S fish joka taitaa olla suunniteltu vertikaali jigiksi mutta toimii erittäin hyvin myös perinteisessä jigipäässä ja erityisesti huonommalla syönnillä. Väreistä parhaiten toimivat hillityt luonnonmukaiset sävyt, jotka kyllä tuntuvat toimivan oikeastaan kaikissa olosuhteissa järveen katsomatta.

Lunker City Finn-S fish


Ilahduttavaa oli myöskin kalojen suhteellisen mukava keskikoko, näistä oli helppo valikoida sopivimmat ruokakalat ja vapauttaa loput, alamittaiset ja ylämittaiset.

C&R

 

Uistelemassa Näsijärvellä

 

Launtaina käytiin pitkästä aikaa Näsijärvellä uisteluhommissa utuisessa kelissä. Liikkeelle päästiin aamupäivästä ja kokeiltiin Koljonselällä syvänpuolen penkkoja vaapuilla sekä takiloihin nopeampaan vetoon viritetyillä salakoilla. Päivän mittaan saatiin jokusia pieniä kuhia ja haukia. Puolenpäivän aikaan karkuutettiin yksi kala plaanarista joka hyppäsi kaukana veneen perässä ilmaan ja hypystä irti.

Iltapäivästä käytiin maissa makkaranpaistossa jonka jälkeen siirryttiin huomattavasti matalampaan veteen. Edelleen muutamia pieniä edellä mainittuja kalalajeja kävi kääntymässä veneessä. Viiden jälkeen alkoi harmaan päivän jälkeen aurinko yllättäen paistaa joka ilmeisesti aktivoi kuhan ja aivan pintavedestä saatiin muutama mittakuha kotiin vietäväksi. Vedenlämmöt tasaisesti 16 asteen paremmalla puolella ja kuhat edelleen pintavesissä, parisen viikkoa täytynee ainakin odotella rauhassa vesien viilentymistä.

Syksymmällä täytyy koittaa josko tuo viime syksyinen musta murjaani olisi vielä samalla penkalla :)

+60cm C&R taimen syksy 2012



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti