Kaikuluotaintekniikat ovat ottaneet suuria harppauksia eteenpäin ja erillisten laitteiden integrointi verkkojen avulla yhdeksi laitteistoksi on arkipäivää. Karttaplotteri puolella kehitys on ollut vähäisempää.
Laitteistoa hankittaessa tulee tietysti tarkasti miettiä omia tarpeita, haluja ja resursseja. Kaikkea ei tarvitse hankkia heti mutta kannattaa pitää mielessä laitteiston päivityksen ja laajennuksen mahdollisuudet tulevaisuutta silmällä pitäen. Tarpeet voivat muuttua ja nälkäkin saattaa joskus kasvaa syödessä.
Valitsemalla kaikki laitteet samasta tuoteperheestä saattaa säästyä ikäviltä yllätyksiltä yhteensopivuuden suhteen.
Omaa laitteistoa miettiessäni päivitettävyys ja integrointi olivat avainasemassa. Laitteiden tulisi olla myös helppokäyttöisiä. Lisäksi halusin ehdottomasti panostaa turvallisuus tekijöihin joita kenenkään ulkomerellä liikkuvan ei tulisi vähätellä.
Useampien eri laitevalmistajien tuotteita on vuosien aikana tullut käytettyä joten tietty mielikuva oli muodostunut siitä mitä tulisi välttää ja mitä taas mahdollisesti suosia.
Lowrance GEN3 Touch |
Laitteiston perustaksi valikoitui Lowrancen uuden sukupolven GEN3 12 Touch monitoiminäyttö jonka käyttöliittymä toimii sekä kosketusnäytön että näppäimistön kautta. Prosessoritehojen kasvatus lupaa entistäkin nopeampaa ja jouhevampaa toimintaa.
Laitteeseen integroidut CHIRP- ja StructureScanHD jotka avaavat täysin uusia näkymiä vedenalaisesta elämästä. Tähän uuteen sukupolveen integroitu Wifi mahdollistaa valittujen GEN3 näyttöjen tarkastelun ja hallinnan vaikkapa matkapuhelimen tai tabletin kautta. GoFree taas mahdollistaa helpot laitteiston softapäivitykset. Laite on blug-and-play yhteensopiva muiden Lowrance modulien kanssa jolloin esimerkiksi tutka, VHF, autopilotti, musiikkiserveri, AIS, jne kytkeytyvät helposti yhdeksi kokonaisuudeksi NMEA- ja Ethernet verkkojen kautta.
Lowrance Broadband 4G tutka. |
Turvallisuustekijöitä ajatellen laitteistoon valittiin Lowrancen Broadband 4G tutka. Erittäin alhaisen säteilynsä ansiosta nämä tutkat voidaan asentaa veneeseen turvallisesti mihin tahansa. Solid-state teknologia tuottaa välittömän ja tarkan kuvan ilman lämpenemisaikaa. MARPA seuranta mahdollistaaa valittujen kohteiden seurannan plotterin näytöllä. Tutka on erittäin tarpeellinen osa turvallista veneilyä kun liikutaan merellä ja isoilla reittivesillä. Esimerkiksi sumu saattaa yllättää aivan silmänräpäyksessä jolloin kokeneinkin merikarhu on äkkiä pulassa. Pimeinä elokuun öinä on jatkossa huomattavasti mukavampaa ajaa kohti kotisatamaa tutkan avustamana.
Lowrance Link-8 DSC VHF. |
VHF/AIS laite oli niinikään itsestään selvä osa järjestelmää. Lowrancen Link-8 VHF radio sisältää AIS vastaanottimen joka osaltaan lisää turvallisuutta ja tietoisuutta muista ulkomerellä liikkuvista veneistä ja aluksista. Katolle asennetaan kunnollinen reilut kaksi metriä pitkä Glomexin antenni jolloin kuuluvuutta pitäisi olla vähintäänkin riitävästi. VHF radion käyttöön oikeuttava lupakirja onkin jo valmiiksi taskussa joten radion käyttö on hallussa ja luvallista.
Lowrance autopilotti. |
Autopilotti löytyi niinikään Lowrancen tuoteperheestä. Laite on suunniteltu liitettäväksi ja käytettäväksi monitoiminäytöltä jolloin erillistä näyttöpaneelia ei tarvita. SmartSteer käyttöliittymän avulla ohjaat paitsi autopilottia myös mahdollista keulakonetta. Pilotista löytyy kaikki perinteiset reitti/reittipiste ajot, suuntimanpito ja kalastuskuviot.
Laitteiston asennukset ovat parasta aikaa käynnissä ja niistä lisää projektin edistyessä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti