maanantai 10. elokuuta 2015

Kuhakausi jatkuu kiivaana.

Näsijärven kuhakausi on jatkunut kiivaana ja kelien parantuessa on veneitäkin pikkuhiljaa alkanut ilmestymään järven selille vanhaan tapaan. Kalaa on tullut tasaisen hyvin ja samat metodit ovat toimineet kuin aiemminkin. Isojen kuhien kalastukseen kausi on ollut erinomainen kun vedet eivät ole lämminneet liikaa ja isommatkin yksilöt ovat pysyneet tasaisesti aktiivisina.

Pilvinen sään alkuillan kala.

Syöntipiikki on ollut mukavan aikaisin ja vesillä ei ole tarvinnut olla aamun pikkutunneille asti. Aikaisesta syöntipiikistä on ollut etua myöskin täydenkuun kalastuksessa. Kalat ovat olleet hyvin akiivisia ennenkuin täysikuu on päässyt nousemaan lakikorkeuteensa jonka jälkeen syönti tyypillisesti on lakannut kuin seinään. Juttelin aiheesta muutamankin isojen kuhien kalastukseen erikoistuneen todella kovan luokan tekijämiehen kanssa ja havainnot menivät hyvin yksiin vaikka kaverit kalastavatkin aivan eri puolella maata. Tiettyjä lainalaisuuksia siis tuntuisi olevan kun tavoitellaan nimenomaan isoja yksilöitä.

Alkukesästä saimme hyviä kaloja ärsyvärisilläkin vaapuilla mutta sittemmin toimivimpia ovat olleet perinteisestikin meille tuloksia antavia hivenen luonnollisempia ja hillitympiä sävyjä. Pinkki toimii tunnetustu pimeällä jolloin suosittelen esimerkiksi Lohikalayhdistyksen 2015 vuosivaappua.

Ottikoneita.

Elokuun puolella yöt pimentyvät ja paras ottiaika tyypillisesti aikaistuu mutta toisaalta syöntipiikki on tyypillisesti hyvin lyhyt. Uistelijan on oltava oikeassa ruudussa oikeaan aikaan jotta saalispussille kertyy painoa. Lomien jälkeen moni joutuu väkisinkin lyhentämään iltauisteluun käytettyä aikaa joten siinäkin mielessä lyhyet, oikeaan aikaan toteutetut iltapistot puoltavat paikkaansa.

Kaikilla kolmella +80cm kuha plakkarissa tälle kaudelle.

Heinä-elokuun vaihteen tienoilla saimme useita isoja yksilöitä. Kuten aiemmin kirjoitin, tavoittaa näitä kaloja käymällä riittävän tiheästi vesillä. Isot yksilöt syövät harvemmin mutta oikeana päivänä niitä tulee tyypillisesti useampia. Hyvänä esimerkkinä yksi edellisen viikon ilta kun saimme 6kpl +60cm sekä yhden +80cm kalan. Tämän jälkeen oli muutamakin päivä välissä jonka jälkeen taas saimme selkeästi paremman kaliberin kaloja, joukossa 85cm yksilö.
Isoja kaloja yleisesti tavoitellaan mutta toisaalta on hyvä muistaa että isoimmat yksilöt ovat tärkeitä kalakantojen jatkuvuudelle. Isoimmat yksilöt kannattaakin mahdollisuuksien mukaan pyrkiä vapauttamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti