tiistai 25. elokuuta 2015

Myllypuron mäti-istutukset tuottavat tulosta.

Näsijärven Lohikalayhdistys oli suurella panoksella rahoittamassa Myllypuron mäti-istutuksia maaliskuussa 2015. Suureksi iloksemme mätirasiaistutukset näyttävät onnistuneen hienosti. Jo kesäkuussa oli nähtävissä suuria määriä vastakuoriutuneita taimenen poikasia. Viime viikolla tehtyjen tarkastuskäyntien perusteella suurimmat taimenet ovat kasvaneet jo yli 10cm mittaan. Taimenen ravintotilanne ja kasvuvauhti purossa on erinomainen, sillä eräällä vastaavanlaisella purolla noliikkaat ovat vasta 5 senttisiä.

2015 kesän nollikkaita.

Puron palaamisen taimenpuroksi on mahdollistanut jätevesipäästöjen väheneminen alueella. Paikalliset asukkaat ovat kertoneet kuinka vielä 90-luvulla vesi oli välillä pahanhajuista. Samanlainen kehityskaari on tapahtunut monilla muilla kaupunkipuroilla, kun teollisuuslaitokset ja kotitaloudet on liitetty kunnalliseen jätevesiverkkoon.


Rasioita puroon keväällä 2015.

Yhdistys tulee jatkamaan Myllypuron mäti-istutusten rahoittamista tulevina vuosina. Näin turvaamme useamman sukupolven startin purosta järveen. Toivon mukaan jo muutaman vuoden kuluttua järveen vaeltaneet taimenet ovat kasvaneet lisääntymisikään ja päässeet takaisin puroon lisääntymään.

Rasiat valmiina.

Kalastuksesta innostuneiden on hyvä muistaa, ettei purolla kasvavat taimenet ylitä lakisääteistä alamittaa. Puro toimii lähinnä taimenen lastentarhana ja pieni puro soveltuu huonosti kalastukseen. Kalastuksen on syytä tapahtua järvialueilla ja kohdistus suuriin yksilöihin. Rasvaeväisiä kaloja on kuitenkin hyvä vaalia, jotta luonnonkannat saadaan pysyvästi hyvälle tasolle. Suuret emokalat ovat erittäin arvokkaita kannan kannalta ja päästessään lisääntymään Näsijärven alueet puroihin tuottavat tuhansia jälkeläisiä.

Videota puron nollikkaista:

Myllypuron nollikkaita bongaamassa

http://www.nasijarvi.fi/

Lisätietoja Näsijärven Lohikalayhdistyksen purokunnostusvastaavalta
Tuomas Rinne
tuomas.juhana.rinne(a)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti